Tips tegen de hitte

Elke zichzelf respecterende krant of nieuwsrubriek geeft tips tegen de warmte. Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd. Het is niet bepaald  hogere wiskunde. Voor ik het wist was ik een ervaren huishoud-hittemanager. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie.

Toen heel Nederland al weken zwetend wanhopig op zoek was naar tips om koel te blijven, trad dan eindelijk het hitteprotocol in werking. Hoera: verlossende ideeën om van de verlammende warmte bevrijd te worden! Maar helaas: waarschijnlijk zijn er niet genoeg belastingcenten naar deze knappe koppen gegaan. Ze kwamen immers niet verder dan adviezen die je zelf allang hebt bedacht: drink veel, draag weinig kleding, houd ramen en deuren overdag dicht en zet ze ‘s nachts open. Ontdek in deze blog wat wel werkt.

Drink op tijd en niet te koud

Om hoofdpijn te voorkomen is het vooral belangrijk om op tijd drinken: wacht niet tot je dorst krijgt maar vul je glas water zodra je maar even voelt dat het nodig is (zeker als de hoofdpijn al licht komt opzetten). De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt per persoon, maar ga ervan uit dat je meer moet drinken dan je gewend bent. Drink vooral water uit de kraan. Je extra opgewarmde darmen schrikken zich rot van ijskoud water. Over het gevaar van alcohol en frisdranken bij hitte zijn genoeg andere blogs volgeschreven. Volg de links voor informatie over alcohol en warmte  en het gevaar van frisdranken

Eet salades of kook buiten

Vooral koken op gas veroorzaakt veel warmte in de keuken en dus in huis. Nu snap je waarom iedereen aan het barbecueën slaat. Alternatieven zijn koken in de magnetron of elektrisch koken. Veel salades eten is natuurlijk ook een oplossing.

Mythe: babykamer koel maken

Ergens las ik dat je een babykamer koel kunt maken door het invriezen van flessen water. Vervolgens moet je dan een ventilator over de flessen laten blazen. Een ventilator maakt geen frisse lucht maar verplaatst lucht. Het veroorzaakt een windje waardoor het koeler lijkt. Zodra het ding uitstaat is het effect weg. Aangezien het ijs bij de huidige temperaturen in no time is gesmolten, kost deze truc alleen maar stroom maar levert het geen verkoeling op. Sterker nog: mijn vriezer raakte oververhit van de inspanning die het moest leveren om het water in de flessen in ijs te veranderen.

Wees voorzichtig met ijs

Eet geen grote brokken ijs tegelijk. Te veel ijs tegelijk zo dicht bij je hersenen kan ijshoofdpijn (brain freeze) veroorzaken.

Zoek de schaduw op of blijf binnen

Zoek, als het maar even kan, een plek in de schaduw. Bomen halen water uit de grond om te overleven en daardoor voelt het onder een boom altijd wat koeler aan. Zeker als het ook nog een beetje waait. Zet je voeten in een bak koud water om het idee van koelte te vergroten. Wel goed blijven bewegen anders is het effect weg. Bovendien zal je het water af en toe moeten verversen. Heb je geen tuin of kan je niet naar het bos: blijf dan zoveel mogelijk binnen en doe zo min mogelijk lichamelijke activiteiten. Bedenk dat grote tv-schermen flink wat hitte uitstralen. Een tablet biedt in zo’n geval uitkomst. Maar, als het niet anders kan, zet dan een ventilator aan en richt die vlak langs je heen of op een lichaamsdeel waarvan je weet dat het tegen de frisse lucht kan.

Douche niet te koud

Geadviseerd wordt om lauw te douchen. Afkoelen onder een koude douche geeft maar even verlichting. Men zegt dat de bloedvaatjes dan dicht gaan zitten en dat je daarna extra zweet. Ik heb weinig verschil ontdekt. In de tropen komt vaak alleen koud water uit een douche en daar knap je heerlijk van op. Na een lauwe douche thuis is mijn zweet blij dat alle poriën openstaan en gutst het vlot naar buiten. Maar dat ik me daar nou frisser door voel? Overigens: ook van te koud water op je hoofd kan je ijshoofdpijn krijgen.

Deuren en ramen op tijd dicht

Deze zomer kent een nieuw fenomeen: tropische avonden (ik meet om 22.00 uur nog 26,5 graden) en nachten (boven 20 graden). Zie de hitte dan maar eens uit je fantastisch geïsoleerde huis te krijgen. Mijn ervaring is dat je niet domweg moet wachten tot de zon onder gaat voordat je alles weer openzet. Meet eerst even of het buiten wel koeler is dan binnen!

Tocht is de enige oplossing

Koelen lukt vervolgens alleen als het waait. Open ramen geven wellicht wat extra zuurstof, maar afkoelen gebeurt alleen als het tocht oftewel: als de wind door het huis kan trekken. Dit is iets dat je niet zelf in de hand hebt. Alhoewel: ik ken iemand die ’s morgens vroeg opstaat en de dan nog enigszins koele lucht met een ventilator het huis in blaast. Zij zweert erbij.

Deze zomer heb ik bij mij in de slaapkamer, ondanks het open raam, ’s morgens al een paar keer 30 graden op de thermometer zien staan. Ze zeggen dat je niet verkouden kunt worden van op de tocht zitten. Maar als je, net zoals ik, alles voelt gaan trekken als je voor een ventilator zit, zorg dan dat je natte, zwetende delen (je haargrens en je nek bijvoorbeeld) bedekt zijn. Je kan natuurlijk een dekbedventilator maken ( heb ik niet uitgeprobeerd !) Of nog slimmer: zorg dat de tocht langs in plaats van over je heen trekt. En nu maar hopen dat de inbrekers uitgeblust zijn en ’s nachts niet te wijd openstaande ramen gebruiken om het huis binnen te dringen in de enige tijd dat het nog enigszins koel is.

Naar het zwembad of zwembad in de tuin?

Dit is de eerste zomer waarin het loont om een zwembadje in de tuin te zetten. Gezien het gebrek aan water is het dan wel zo netjes om er een met een pomp te kiezen. Die hoef je maar een keer te vullen. Met chloortabletten en een dagelijkse schoonmaakschepbeurt met een netje, kun je het water de hele zomer gebruiken. Of je erdoor afkoelt is de vraag: want ook water warmt in de zon natuurlijk op. Wil je gebruik maken van een openbaar zwembad ga dan vroeg of aan het eind van de middag. Dit voorkomt dat rechtop naast andere heilzoekers, als pieren in een potje zit. Afkoelen in open water is eigenlijk de beste remedie. Maar helaas: blauwalg tiert welig en ook botulisme doet het goed met dit weer. Van beiden kun je flink ziek worden. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl.

Honden en hitte: hoe hou ik mijn hond gezond

Het is een risico om te gaan wandelen met je hond als het meer dan 25 graden is. Een hond denkt er niet bij na als hij wil spelen of achter een kat aan wil gaan. Voor je het weet is hij oververhit. Als jij het asfalt of zelfs de stoep al warmt voelt uitstralen, wat betekent dat dan voor de onbeschermde voetzolen van een hond? Vroeg er op uit (of ’s avonds heel laat) is het enige alternatief. Het middagplasje moet dan maar tijdens een klein blokje om of dan toch maar in de tuin (als die niet vol tegels ligt). Een hond zal zich graag rustig houden met dit weer. Maar als hij toch wil bewegen doen een tuinslang of waterbol wonderen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.