vogelspothut

Vogels spotten bij de kleilik in Peru

Vandaag starten we met vogels spotten. Niet ver van onze lodge is een kleilik. Dat is een plek waar parkieten en Ara’s zich verzamelen. Als je geluk hebt, krioelt het er dus van de vogels.

Ook nu gaan we weer vroeg op pad. Het wordt net een beetje licht
als we om 5.30 in de boot stappen. 10 minuten stroomopwaarts mogen we er alweer af. Via een smal kronkelig pad, dat is vrij gekapt in de jungle, komen we bij een vogelspothut. We hebben prachtig zicht op een rode kleiwand.

Vogels spotten op de kleilik

Papegaaien, ara’s en parkieten bezoeken een keer per week een kleiwand om mineralen te likken. Deze hebben ze nodig om b.v. schadelijke stoffen die ze via planten binnen krijgen te neutraliseren.

Vol verwachting nemen we plaats. In een boom tegenover ons zitten een paar koppeltjes parkieten. Dat geeft hoop.

Geconcentreerd afwachten

Zittend op een houten bankje, turen we ruim anderhalf uur door de spleet met zicht op de kleilik. Er komen steeds meer parkieten. Ze vinden in groepjes een plekje in de bomen. De kleiwand ligt er uitnodigend, bij maar geen vogel vliegt ernaar toe. Volkomen onverwacht verplaatst de hele troep zich naar de boom die het dichtst bij de wand staat. “Nog een paar minuten”, verzekert gids Christiaan ons, vanuit deze boom zullen ze naar de wand gaan.

Komt het door het hoesten? Is het de witte trui van de Duitse vrouw uit de groep waar we vandaag de hut mee delen ? Ónze gids heeft nog zo geadviseerd geen wit te dragen. Of is er toch een roofvogel in de buurt?

Parkieten zijn ons te slim af

We zullen het nooit weten. Op een voor ons onzichtbaar teken, vliegt tot onze ontsteltenis de hele troep niet naar de wand, maar richting rivier. Christiaan houdt het voor gezien: “thats it guys”.

Gelukkig is er een troostprijs. Een deel van de vogels heeft ontdekt dat ze ook klei kunnen likken aan een wand aan de rand van de rivier. Deze ligt precies onder de uitkijkhut. Vanaf het water kunnen we toch nog wat foto’s maken.

We gaan terug naar de lodge voor het ontbijt en daar horen we dat de echte kleilik, waar ook ara’s komen, 4 uur verderop varen ligt. En dan moet je ook nog een eind het woud in. Vogels spotten tijdens een standaardexcursie in de jungle is dus meer geluk dan wijsheid.

 

Ochtend dag 3 in de jungle

Zaterdag 04 juni 2016, Inotawalodge , Peru

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.