70 jaar marketgarden paradropping

De oorlog herbeleven

“Wachjongen met vliegtuigjet even de oorlog gaat zo beginnen”‘. Vrolijk rent het jochie met zijn plastic vliegtuigje door het mulle zand aan de rand van de dropping zone. Plotseling stort hij ter aarde. Niet getroffen door een luchtaanval maar gestruikeld over zijn enthousiaste voetjes. Achter hem glinsteren de vochtige spinnenwebben tussen de verdorrende hei. Duizenden mensen, elkaar gevolgd in één grote colonne van fietsers, hebben fietser in kolonnehun positie ingenomen. Picknickkleedjes en thermoskannen koffie 70 jaar marketgarden wachten op de parachutistenkomen te voorschijn. Hoopvol tuurt iedereen tegen beter weten in door de mist naar een even zo grijze hemel. Geen parachutist te zien. Maar een Nederlander heeft geduld.

Figuranten

figuranten2 uur later zijn de krentenbollen op. Omdat we niet weten hoe lang het nog duurt zijn we zuinig op de inhoud van onze bidon. Nog steeds geen vliegtuig in zicht. Om de tijd te doden ga ik een kijkje nemen bij de tweedewereldoorlog fans die zich op het hoofdterrein verzameld hebben.  45 plussers lopeinhoud soldatenbepakking WO IIn in vol ornaat als ervaren figuranten tussen oude legervoertuigen, tenten en munitiekisten. Ik kijk in een nostalgische ambulance wagen van het rode kruis. Tot mijn schrik gaat de slachtofferpop ineens recht op zittenrode kruis auto WO II. Een hulpverlener in oorlogskostuum buigt bezorgd naar haar toe. Fictie of realiteit? Voor de mannen en vrouwen in camouflagepakken is deze scheidslijn denk ik nauwelijks relevant.

 

Parachutisten

4 uur en een half uur later, is ook de bidon leeg. Maar plotsklaps verschijnt er een Dakota aan de hemel. Hoera: er vallen zowaar 12 parachutisten uit ! Dit schouwspel herhaalt zich kort daarna nog een keer. En daar blijft het vooralsnog bij. Een moderne helikopter cirkelt wat rondjes boven de lege hei. De lucht wordt steeds zwarter: een regenbui kondigt zich aan. Als er na 10 minuten nog geen gezoem van vliegtuigmotoren te horen is besluiten we op onze fietsen te stappen. Behoorlijk nat komen we bij de parkeerplaats aan.

We zitten amper in de auto als we op het nieuws horen dat 60.000 mensen genoten van de luchtlanding van 500 para’s. Hebben we toch het begin van de oorlog gemist.

70 jaar marketgarden hei dropping

20 september 2014: Herdenking 70 jaar Market Garden,

Ginkelse hei Ede

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.